Jeśli zostanie nam ugotowany brokuł z obiadu, robimy sos brokułowy. Jeśli znudził nam się gotowany brokuł na obiad (tak było w moim przypadku), również robimy sos brokułowy.
Składniki:
• 1 brokuł
• 2 szklanki mleka owsianego
• 3 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki płatków drożdżowych
• 2 łyżki oleju z pestek dyni
• 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
• tymianek
• gałka muszkatołowa
• sól
• pieprz
• 1 szklanka kuskusu
• pieczona polędwiczka
Sposób przygotowania:
1. Brokuł parujemy 30 minut. Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej 5 minut.
2. Wszystkie składniki oprócz kuskusu i polędwiczki miksujemy i odpowiednio doprawiamy.
3. Jeśli chcemy gęściejszy sos, można go przegotować lub dodać więcej zmielonego siemienia lnianego.
4. Podajemy z kuskusem oraz polędwiczką. Sos zrobiłam dość gęsty, więc sprawdził się również na kanapce.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz