Zupę pomidorową jadł chyba każdy. Z ryżem, z makaronem czy nawet z kaszą. U nas często pojawia się na stole, ale szczególnie smaczna jest, kiedy "nasze" pomidory dojrzeją.
PS. W przepisie nie ma mięsa. Tak, tak, zapomniałam dodać do zupy w pośpiechu gotowania. Ale po minie synka widziałam, że smakowała mu taka wersja.
Składniki / 4 porcje:
• 430 g pomidorów, ok. 2 szt.
• 25 g pietruszki
• 110 g marchewki
• 20 g słonecznika
• 180 g ugotowanego brązowego ryżu
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• bazylia
• oregano
• 1,5 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Słonecznik zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Pomidory wyparzamy, obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy osobno brązowy ryż.
2. Do gotującej się wody dodajemy pomidory, marchewkę, pietruszkę, oliwę. Gotujemy na małej mocy 20 minut.
3. Słonecznik przecedzamy, dolewamy trochę wywaru z zupy i miksujemy na krem. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 5 minut.
4. Na koniec przyprawiamy bazylią i oregano. Miksujemy i dodajemy ryż.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz