Kasza jaglana z warzywami
Kasza jaglana, choć mniej popularna od jej gryczanych czy jęczmiennych koleżanek, to skarbnica wielu witamin i mikroelementów. Należy do grupy produktów bezglutenowych, więc każdy może bez obaw posilić się tym zbożem. I kolejną cenną zaletą tej kaszy jest jej neutralność w smaku, co pozwala przygotować na jej bazie zarówno coś słodkiego na deser, jak i coś bardziej konkretnego na obiad.
Składniki / 2 porcje:
• 2 łyżki kaszy jaglanej
• 6 brukselek
• 10 fasolek szparagowych
• 1 łyżka startej pietruszki
• 1 łyżka płatków drożdżowych
• 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
• 1 łyżka sezamu
• 3 migdały
• 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i gotujemy razem z warzywami do miękkości.
2. Doprawiamy płatkami i dodajemy trochę oleju.
3. Sezam prażymy na patelni, migdały ścieramy i posypujemy tą mieszanką potrawę.
Etykiety:
Bezglutenowe
,
Po 1 roku
,
Strączkowe
,
Warzywa
,
Wegańskie
,
Wegetariańskie
,
Zboża i inne ziarna
,
Zupy
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz