Duszony seler naciowy


Ten sam seler naciowy, który używany jest w filmowych scenach walk, naśladując odgłos łamanych kości, jest bardzo bogatym w składniki odżywcze warzywem. Podobno już w starożytności stosowany był jako lek na różne dolegliwości, m.in. na nadciśnienie oraz wspomagająco na trawienie. 


Składniki / 5 porcji:
• 1 seler naciowy
• 5 marchewek
• 0,5 szklanki zielonej soczewicy
• 200 ml koncentratu pomidorowego
• 2 szklanki wody
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• tymianek
• pieprz
• sól
• słodka papryka
• 5 ziemniaków

Sposób przygotowania:
1. Z selera usuwamy największe nerwy, następnie kroimy łodygi na małe kawałki. Marchew ścieramy na grubych oczkach. Ziemniaki parujemy.
2. Na oleju dusimy seler z marchewką ok. 15 minut.
3. Dodajemy soczewicę, koncentrat oraz wodę. Mieszamy i gotujemy ok. 20 minut, aż soczewica będzie miękka.
4. Doprawiamy. Podajemy z ziemniakami.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...