Gęsta zupa z pietruszki


A tymczasem, czekając wciąż na nowalijki, można przygotować bardzo smaczną i zarazem sycącą zupkę z korzenia pietruszki. Wystarczy niewielka ilość, a syci na dłuuuugo :)
PS. nie pomyliłam się, to nie jest zdjęcie owsianki ;)





Składniki:
• 5 pietruszek
• 2 małe ziemniaki
• 1 gruszka
• garść orzechów włoskich
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 400 ml wody
• 300 ml mleka owsianego
• 2 łyżki sosu sojowego
• gałka muszkatołowa
• pieprz
• sól
• olej z pestek dyni (do polania zaraz przed podaniem)

Sposób przygotowania:
1. Orzechy łamiemy na mniejsze kawałki i prażymy na patelni. Po uprażeniu i ostudzeniu mielimy.
2. Pietruszkę mielimy na drobne "wióry" i dusimy na rozgrzanej oliwie ok. 15 minut lub aż zacznie lekko się przyrumieniać. W tym czasie gruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3. Dodajemy do podduszonej pietruszki ziemniaki i gruszkę, dolewamy wodę oraz mleko owsiane. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
4. Miksujemy, doprawiamy sosem sojowym, gałką, pieprzem i solą i dodajemy zmielone orzechy.
5. Przed podaniem polewamy olejem z pestek dyni.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...