Mleko owsiane


Kiedyś królowało u mnie mleko sojowe. Ale gdy odkryłam mleko z płatków owsianych, wcale nie tęskno mi za mlekiem, którego przygotowanie wymaga sporego zaangażowania. Mleko owsiane natomiast jestem w stanie zrobić przy każdej okazji. Im szybciej potrzebujemy mleko, tym cieplejszą wodą zalewamy płatki. I albo miksujemy takie jeszcze ciepłe, albo rano zalewamy chłodną przegotowaną wodą i wieczorem miksujemy. Do czego to mleko? ‐ ktoś spyta, a no do zupy, do sosu, na shake’a. A jeśli ktoś jeszcze się nie przekonał do tego przepisu, dodam, że taki napój jest dużo tańszy, niż sklepowy i robimy dokładnie tyle, ile w danej chwili chcemy.


Składniki:
• 100 g płatków owsianych
• 600 ml przegotowanej wody

Sposób przygotowania:
1. Płatki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na minimum pół godziny.
2. Po tym czasie miksujemy i odcedzamy. Ponownie zalewamy wodą, miksujemy i odcedzamy. Gotowe mleko trzymam 2‐3 dni w lodówce.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...