Zanim zrobiłam tę pastę, bobu praktycznie nie jadłam. Nie miałam na niego pomysłu i jeszcze to łuskanie jednego po drugim działało na mnie zniechęcająco. Aż któregoś dnia zastąpiłam podstawowy składnik hummusu, czyli ciecierzycę bobem. I od tamtej pory nie przeszkadza mi łuskanie, a sezon na bób staram się przedłużyć, jak tylko mogę, mrożąc strączki.
Składniki:
• 500 g bobu
• 2 łyżki soku z cytryny
• 0,5 szklanki oleju lnianego
• 0,5 szklanki tahini
• 1 łyżka oleju z pestek dyni
• sól
• 0,5 szklanki zimnej wody
Sposób przygotowania:
1. Umyty bób parujemy 35 minut. Ugotowany łuskamy.
2. Miksujemy z pozostałymi składnikami, oprócz wody.
3. Pod koniec miksowania dolewamy wodę i dzięki temu uzyskujemy gładką pastę.
4. Obficie nakładamy na kromkę razowego pieczywa.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz