Zupa biała kalafiorowo-owsiana


Czy wiecie, że w kuchni również można pobawić się kolorami? I już od najmłodszych miesięcy ;P zapoznawać naszych podopiecznych z wszelkimi odcieniami? Dziś poznajemy biel. Już teraz nie mogę się doczekać, kiedy Tymonek będzie znał kolory. Wtedy to dopiero będzie szaleństwo na naszych talerzach! 



Składniki / 3 porcje: 
• 2 małe ziemniaki, ok. 80 g 
• 170 g kalafiora
• 1 pietruszka 
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 30 g ugotowanego wcześniej indyka 
• ⅔ szklanki mleka owsianego
• 1,5 łyżki kaszy manny
• gałka muszkatołowa
• 1,5 szklanki wody 

Sposób przygotowania: 
1. Ziemniaki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. 
2. Do gotującej się wody dodajemy warzywa, mięso, kaszę manną oraz oliwę. Mieszamy i gotujemy na małej mocy 25 minut. 
3. Na ostatnią minutę wlewamy mleko owsiane i mieszamy. 
4. Dodajemy gałkę muszkatołową i miksujemy.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...