Dawno, dawno temu, kiedy byłam małym dzieckiem, zrywałam agrest prosto z krzaczków i się nim objadałam. Pamiętam do dziś jego przyjemny słodki smak. Wtedy to jeszcze uprawa agrestu była bardzo popularna. W międzyczasie zapomniało się o tym śmiesznie owłosionym owocu, zniknęła uprawa i nie widywałam go na talerzu przez wiele lat. Aż do dziś, kiedy przeczytałam, ile pozytywnych właściwości posiada ta zielona jagoda. Czy wiecie, ile?! Ogrom! Aż głupio mi się zrobiło. Jak mogłam przeoczyć tak znane nam wszystkim owoce i nie korzystać z ich zalet!
Składniki / 3 porcje:
• 70 g agrestu
• 1,5 jabłka
• 4 łyżki zbożowego mixu z kaszą pęczak
• 1 łyżeczka oleju lnianego
• 1,5 szklanki wody
Sposób przyrządzenia:
1. Zagotowujemy wodę. W tym czasie agrest i jabłko myjemy, z agrestu wyciskamy miąższ, a jabłko kroimy w kostkę.
2. Do gotującej wody wsypujemy zbożowy mix, dokładnie mieszamy i gotujemy 10 min. na małej mocy.
3. Pod koniec gotowania dodajemy owoce i dokładnie mieszamy. 4. Miksujemy i po ostygnięciu dodajemy olej lniany. Porcjujemy i pałaszujemy.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz