Gruszka, to kolejna roślina, z którą się zaprzyjaźnimy na dłużej, jak w przypadku batata. Najpierw okazała się cudownym połączeniem z porem. Tak tak, Pora na zupę z pora jest jedną z ulubionych zup mojego synka. Teraz z pietruszką gości u nas jako podwieczorek i smakuje równie dobrze. Czym jeszcze zaskoczy nas ten słodki owoc?
Składniki / 3 porcje:
• ¾ słodkiej gruszki
• 2 korzenie pietruszki
• 0,5 szklanki kaszy jaglanej
• 1 łyżeczka oleju lnianego
• 0,5 ugotowanego wcześniej żółtka
• 2,5 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem i dodajemy do gotującej się wody. Zmniejszamy moc.
2. Gruszkę i pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do kaszy i gotujemy aż kasza wchłonie prawie całą wodę.
3. Miksujemy i porcjujemy. Po ostygnięciu dodajemy olej lniany i dorzucamy ugotowane żółtko.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz