Pora na zupę z pora


Przyszedł czas na dodanie pora do diety malucha. Tylko jak do tego podejść? Wiadomo, to nie słodki banan czy soczysta brzoskwinia. Z pomocą przyszedł blog Jadłonomii i pomysł na połączenie pora z gruszką. I muszę powiedzieć, że nie tylko nasz maluszek je ze smakiem taką zupę.



Składniki / 2 porcje:
• 1 gruszka
• 2 średnie ziemniaki
• 1 łyżka kaszy manny
• 6 cm białej części pora
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 20 g ugotowanego indyka
• gałka muszkatołowa
• 120 ml wody

Sposób przygotowania:
1. Gruszki i ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy w kostkę. Pora myjemy i kroimy w cienkie półplastry.
2. W tym czasie zagotowujemy wodę. Dodajemy po kolei pora, ziemniaki, gruszkę, kaszę manną, porcje indyka, oliwę. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małej mocy 25 minut. Im mniejsze kawałki składników, tym krócej gotujemy.
3. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
4. Miksujemy na krem lub zostawiamy drobniutkie cząstki i przelewamy do pojemników. Taką zupkę trzymam do dwóch dni ze względu na obecność w niej pora.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...