Batat stał się naszym ulubionym warzywem. Nikt nie zaprzeczy, że jest zdrowy i nikt nie zaprzeczy, że jest smaczny. Nasz smyk pochłonął to danie w mgnieniu oka. Zapowiada się długoterminowa przyjaźń z pomarańczową bulwą.
Składniki / 3 porcje:
• 1 mały batat, ok. 200 g
• 2 łyżki stołowe płatków jaglanych
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka siemienia lnianego
• 300 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Zagotowujemy wodę. W tym czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę batata.
2. Do gotującej się wody wrzucamy batata i siemię lniane. Gotujemy aż batat będzie al dente, u mnie ok. 10 min.
3. Dosypujemy płatki jaglane i dolewamy oliwę. Mieszamy i gotujemy jeszcze 5 min, aż płatki jaglane zmiękną. Miksujemy i przelewamy do pojemników.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz