Dla mnie sprawdzonym sposobem na smaczny amarantus jest połączenie z daktylem, sezonowym owocem i tzw. bazą w postaci płatków zbożowych bądź jakiejś kaszy. Wtedy mam pewność, że nasz smyk z chęcią zje zdrowy posiłek.
Składniki / 3 porcje:
• 5 daktyli
• 2 nektarynki
• 1 łyżeczka amarantusa
• 3 łyżki płatków jaglanych
• 1 łyżeczka oleju rzepakowego
• 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Daktyle najpierw przelewamy wrzątkiem, następnie wrzucamy do gotującej się wody. Nektarynki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę.
2. Dodajemy nektarynki, płatki jaglane, amarantus oraz olej. Dokładnie mieszamy, zmniejszając moc.
3. Gotujemy 5 min. Miksujemy i gotowe.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz