Sos szpinakowy na obiad


Powoli zbliżamy się do roczku. A wtedy synek może już jeść to samo, co rodzice. Nie ukrywam, że trochę ułatwi mi to sprawę. A czas zaoszczędzony na gotowaniu można wykorzystać np. na placu zabaw bądź na spacerze. Innymi słowy na powietrzu, a nie w domu. I tak na początek porcja szpinaku dla całej rodziny. Na końcu podzieliłam jednak danie na część dla Tymonka, gdzie dodałam mięso oraz ryż i część dla rodziców, gdzie dodałam sól i pieprz do smaku oraz makaron.




Składniki:
• 500 g mrożonego szpinaku
• 110 g sera koziego
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 0,5 szklanki płatków owsianych
• 2 łyżki płatków drożdżowych
• 50 g ugotowanego wcześniej królika
• 240 g ugotowanego ryżu
• tymianek
• 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy, odcedzamy i odstawiamy.
2. Rozgrzewamy olej i dodajemy szpinak. Czekamy aż się całkowicie rozmrozi.
3. Ser kozi rozgniatamy widelcem i dodajemy do szpinaku.
4. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą i miksujemy na krem. Dodajemy do szpinaku.
5. Gotujemy kilka minut, dodajemy płatki drożdżowe i tymianek do smaku.
6a. Część dla dziecka: odlewamy ok. 360 g szpinaku, dodajemy do tego mięso oraz ryż. Mieszamy i dzielimy na 3 porcje.
6b. Część dla rodziców: dodajemy sól i pieprz do smaku. Podajemy z makaronem, np. tagliatelle.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...