Hummus z czerwonej soczewicy i jajecznica


Im dziecko starsze tym więcej jajek może, czy nawet powinno jeść. W życiu, jak to w życiu, nie zawsze mam czas lub pamiętam, aby co drugi dzień ugotować jajko. Dlatego od niedawna, raz w każdy weekend jemy wspólnie jajecznicę. Wtedy mam pewność, że nawet jeśli nie udało mi się uwzględnić jajek w "żłobkowych" posiłkach, w każdym tygodniu pojawiły się one w diecie Tymona. A z czym najlepsza jest jajecznica? Oczywiście z hummusem. A z których strączków hummus robi się najszybciej? Oczywiście z czerwonej soczewicy.




Składniki na hummus:
• 170 g czerwonej soczewicy
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki oleju lnianego
• 0,5 szklanki tahini
• majeranek, duuużo majeranku
• tymianek
• słodka papryka
• 0,5 szklanki przegotowanej zimnej wody

Dodatkowo:
• kilka jajek na jajecznicę
• 1 łyżka oleju
• pomidor

Sposób przygotowania:
1. Czerwoną soczewicę przelewamy wrzątkiem. Następnie gotujemy 10 min.
2. Ugotowaną i odcedzoną soczewicę miksujemy z pozostałymi składnikami oprócz wody.
3. Po zmiksowaniu dolewamy zimną wodę i miksujemy ponownie, tym razem na gładki krem.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy jajka. Wszystko podajemy w towarzystwie świeżego pomidora. 




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...