Pasta z fasoli i pieczonych buraków
Pasta dla całej rodziny. Robimy jedną, ale sporą porcję. Pasta może stać kilka dni w lodówce. Podawałam jako podwieczorek z pieczywem oraz na obiad do parowanych warzyw i ryby.
Składniki:
• 400 g upieczonych czerwonych buraków
• 400 g ugotowanej białej fasoli lub z puszki
• 2 łyżki oliwy
• 1 łyżka sosu sojowego
• czarnuszka
• tymianek
• pietruszka
Sposób przygotowania:
1. Buraki obieramy i myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki i owinięte w folię pieczemy ok. 1 godziny w 200 st.C.
2. Fasolę odpowiednio wcześniej moczymy i gotujemy lub używamy gotową fasolę z puszki; ja użyłam tej z puszki. (Nie cierpię gotować fasoli.) Czarnuszkę ucieramy w moździerzu.
3. Wszystkie składniki razem miksujemy. Przekładamy do słoika i szczelnie zamykamy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz