Fasolonez z jajkiem i awokado


Majonez ma w sobie coś, co przyciąga do siebie. Jego smak potrafi być uzależniający. I trzeba przyznać, że pasuje prawie do wszystkich potraw, więc jak tu go omijać? Kiedyś musiałam się nieźle "nagimnastykować" przy sklepowych półkach, aby znaleźć naprawdę dobry majonez. Teraz już nie muszę. Po prostu zawsze mam w zapasie puszkę fasoli i olej lniany.



Składniki na fasolonez:
• 1 puszka białej fasoli, 400 g
• 2 łyżki musztardy
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1/3 szklanki oleju lnianego
• sól

Dodatkowo:
• 1/4 małego awokado
• 1 jajko

Sposób przygotowania:
1. Jajko gotujemy i odstawiamy, aż wystygnie.
2. Awokado myjemy i kroimy na małe kawałki.
3. Fasolę odcedzamy, dodajemy musztardę i sok z cytryny, i miksujemy.
4. Na końcu dolewamy olej i miksujemy na krem. Do smaku można dodać sól.
5. Do pokrojonego awokado, dodajemy pokrojone jajko i polewamy 2 łyżkami fasolonezu. Podajemy w towarzystwie razowego chlebka.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...