No tak, jarmuż to superfood, więc wypadałoby wprowadzić go do diety malucha. Niestety, nie była to łatwa zdobycz, aczkolwiek mam wrażenie, że dziś częściej można go spotkać. No więc znalazłam wreszcie, piękny, zielony, leżał spokojnie i czekał. Czekał na pomysł. Inspiracja, jak zwykle przyszła w kuchni przy zaglądaniu do szafek, lodówek i innych zakamarków.
Składniki / 3 porcje:
• 20 g jarmużu bez grubych nerwów
• 2 średnie ziemniaki
• 0,5 jabłka
• 2 łyżki kaszy manny
• 1 łyżeczka pestek dyni
• 30 g ugotowanego indyka
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 250 wody
Sposób przygotowania:
1. Pestki dyni przepłukujemy lub przelewamy wrzątkiem. Ziemniaki i jabłko obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Jarmuż myjemy, wycinamy grube nerwy i dzielimy na mniejsze kawałki.
2. Wrzucamy wymienione składniki do gotującej się wody, dosypujemy kaszę manną oraz dolewamy oliwę.
3. Mieszamy i gotujemy 25 min. Miksujemy na koniec do postaci, jaką chcemy uzyskać.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz