Od czasu do czasu udaje mi się znaleźć dojrzałe awokado. Wtedy nie ma zmiłuj, wszyscy wcinamy pastę. Raz na słodko, raz bardziej neutralnie. Tym razem z żółtkiem i płatkami. Może służyć za pastę na kanapkę lub jako samodzielne danie.
Składniki / 1 porcja:
• 2 łyżki mocno dojrzałego awokado
• 0,5 ugotowanego żółtka
• 80 g ugotowanych płatków jaglanych
Sposób przygotowania:
1. Jajko gotujemy i odstawiamy. Po ostygnięciu wykorzystujemy połowę żółtka do pasty. Możemy rozgnieść widelcem lub przetrzeć przez sitko.
2. W osobnym garnku gotujemy płatki jaglane wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odmierzamy potrzebną ilość i łączymy z żółtkiem.
3. Awokado dokładnie myjemy, odmierzamy 2 łyżki i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko razem rozgniatamy widelcem lub przecieramy przez sitko.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz