Zupa pomarańczowa z soczewicą


Ubóstwiana zupka przez mojego synka. Nie wiem, czy to zasługa pomidora (tu było pierwsze spotkanie z tym warzywem) czy słonecznika, wędzonej papryki, czy wszystkiego po trochu. Tak czy siak, choć przepis jest bardziej zajmujący niż większość do tej pory przedstawionych, jestem w stanie poświęcić czas na przygotowanie tego posiłku. Zadowolona minka mojego synka w czasie jedzenia wynagradza wszystko.



Składniki / 4 porcje:
• 120 g czerwonej soczewicy
• 3 duże marchewki, ok. 230 g
• 30 g ugotowanego indyka
• 1 pomidor bez skóry, ok. 150 g
• 30 g ziaren słonecznika
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• wędzona papryka
• 2,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:
1. Soczewicę przepłukujemy wrzątkiem. Słonecznik wsypujemy do szklanki i zalewamy również wrzątkiem. Odstawiamy na minimum 15 min.
2. Soczewicę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy 10 min. W tym czasie marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, pomidora wyparzamy, obieramy i kroimy w kostkę.
3. Do gotującej się soczewicy dodajemy marchewki, pomidora, indyka, mieszamy i gotujemy kolejne 10 min.
4. Słonecznik odsączamy, dolewamy łyżkę oliwy i miksujemy na krem. Aby łatwiej zmiksować, można dodać kilka łyżek wywaru z zupy.
5. Dodajemy krem do zupy i gotujemy jeszcze 5 minut. Po tym czasie miksujemy całość.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...