Brokuły z orzechami ‐ zwykle to był dla mnie udany duet. Jednak 9 m‐c życia to zbyt wcześnie na takie eksperymenty. Ale kto szuka, ten znajdzie i do zupy brokułowej dodałam ostatecznie płatki drożdżowe, które do tej pory zwykle dodawałam do swoich zup i sosów. Mają lekko orzechowo‐serowy posmak i przy okazji sporą dawkę witaminy B. Można je nabyć w sklepach ze zdrową żywnością, choć niektórzy przygotowują je sami w domu. Może kiedyś również spróbuję.
Składniki / 3 porcje:
• 120 g brokuła
• 3 młode marchewki
• 2 małe ziemniaki
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 2 łyżki kaszy manny
• 30 g ugotowanego łososia
• 1 łyżka płatków drożdżowych
• 0,5 ugotowanego żółtka
• 400 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Jajko gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Brokuła myjemy i rozdzielamy na małe różyczki. Marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do gotującej się wody.
3. Dodajemy też oliwę z oliwek, kaszę manną oraz łososia. Dokładnie mieszamy i gotujemy na małej mocy 25 min.
4. Pod koniec gotowania dodajemy płatki drożdżowe. Po ugotowaniu miksujemy i dodajemy 0,5 żółtka.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz