Czarne porzeczki uwielbiam. Za ich orzeźwiający smak, za ich kolor, za ich ogromną dawkę witaminy C (mają jej więcej niż pomarańcze). Mogę je jeść na surowo, w cieście ‐ choćby w szarlotce zamiast jabłek, z kompotu też zawsze je wyjadam. I takie smaki chciałabym przekazać mojemu synkowi.
Składniki / 3 porcje:
• 140 g kaszy kukurydzianej
• 12 daktyli
• 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
• 100 g czarnych porzeczek, ok. ¾ szklanki
• 2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Daktyle przelewamy wrzątkiem. Porzeczki dokładnie myjemy.
2. Daktyle wraz z wodą zagotowujemy i dodajemy kaszę kukurydzianą. Gotujemy na małej mocy, aż kasza wchłonie większą część wody.
3. Dodajemy porzeczki, olej z pestek winogron i miksujemy.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz