Krem z buraków z mlekiem kokosowym i czarnuszką


Troszkę orientalnie tym razem. Przy okazji sprawdziłam, czy smyk nie ma alergii na kokos i chcąc nie chcąc dodałam bardzo zdrowe tłuszcze do potrawy. Zupka dodatkowo ma gładką kremową konsystencję no i piękny kolor, który na pewno zachęci do spróbowania najmłodszego smakosza.



Składniki / 3 porcje:
• 70 g młodych czerwonych buraków
• 60 g marchewki
• 2 średnie ziemniaki
• 30 g ugotowanego królika
• 2 łyżki kaszy manny
• 0,5 szklanki mleka kokosowego 85 %
• czarnuszka
• 1,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:
1. Buraki, marchewki i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Czarnuszkę ugniatamy w moździerzu.
2. Do gotującej się wody dodajemy wszystkie składniki oprócz mleka i czarnuszki, i gotujemy na małej mocy 25 min.
3. Na ostatnią minutę wlewamy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy czarnuszką, miksujemy i porcjujemy.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...