Jabłko z rodzynkami


Kolejny deser ze składników, które zawsze mam pod ręką. Przecież płatki czy suszone owoce bez problemu mogą być przechowywane dłuższy czas. Jabłka z kolei dostępne są na każdym kroku i właściwie o każdej porze roku. Więc tym razem bez zbędnych kombinacji; wyciągamy to, co mamy w szafce, wrzucamy do garnka i mamy posiłek.

Składniki / 3 porcje:
• 1 łyżka rodzynek
• ¾ dużego jabłka
• 1 łyżeczka oleju lnianego
• 3 łyżki płatków gryczanych
• 300 ml wody

Sposób przygotowania:
1. Rodzynki zalewamy lub przepłukujemy wrzątkiem.
2. Zagotowujemy wodę w garnku, dorzucamy rodzynki i wsypujemy płatki gryczane. Zmniejszamy moc i dokładnie mieszamy. Gotujemy wg przepisu na opakowaniu; u mnie 5 min.
3. Na ostatnią minutę dorzucamy jabłko, które wcześniej umyliśmy, obraliśmy i pokroiliśmy w kostkę. Miksujemy.
4. Po ostygnięciu dodajemy olej lniany. Można również dodać szczyptę cynamonu.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...