Risotto z cukinią


Risotto uważam za najlepszy start do nauki jedzenia "kawałków". Nic nie trzeba mielić, a mimo to cząstki potrawy są małe. Ryż risotto ma fajną cechę - ziarenka robią się miękkie i kleiste, co na pewno na początku ułatwia jedzenie. Kolejna zaleta tej potrawy to mnogość kolorów i smaków. Do ryżu możemy dodać właściwie wszystko. To, na co akurat mamy ochotę, albo po prostu to, co w danej chwili mamy w lodówce. Ja na razie zaserwowałam w towarzystwie papryki i cukinii. I dobrze, że zrobiłam więcej, bo cała rodzinka zasmakowała się w tej potrawie.




Składniki / 5 porcji:
• 1 szklanka ryżu do risotto
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 2 średnie cukinie
• 3 białe papryki
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki płatków drożdżowych
• tymianek
• rozmaryn
• kurkuma
• 700 ml wody

Sposób przygotowania:
1. Wodę mieszamy z płatkami drożdżowymi i sosem sojowym. Odstawiamy.
2. Papryki i cukinie myjemy i kroimy na małe kawałki (można zetrzeć na tarce na grubych oczkach).
3. Do garnka wrzucamy pokrojone papryki i zalewamy wodą z sosem i płatkami tylko tyle, aby przykryć paprykę. Dolewamy oliwę i dusimy 5 minut.
4. Dodajemy ryż, znowu dolewamy wodę. Mieszamy i dusimy kolejne 5 minut, aż do wyparowania płynu. I tak powtarzamy czynność jeszcze 2 razy.
5. Dodajemy cukinię i wlewamy resztę wody. Mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut, aż cukinia zmięknie.
6. Doprawiamy rozmarynem, tymiankiem i kurkumą.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...