Kalarepa z jarmużem


Wg dr. Joel’a Fuhrman’a warzywa krzyżowe (nazwa pochodzi od ich kwiatów, które mają symetrycznie rozmieszczone płatki) działają przeciwnowotworowo, przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie. Nie byłoby w tym nic nowego, gdyby nie to, że akurat ten rodzaj warzyw ma tak unikalny skład chemiczny, że są dwukrotnie bardziej skuteczne niż pozostałe pokarmy roślinne. Do takich właśnie należy jarmuż i kalarepa.

Składniki / 3 porcje:
• 2 duże marchewki
• 0,5 małego ziemniaka
• 0,5 kalarepy
• 10 g jarmużu
• 2 łyżki kaszy manny
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 30 g ugotowanego królika
• 300 ml wody

Sposób przygotowania:
1. Marchewki, ziemniaka oraz kalarepę obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Jarmuż myjemy i oddzielamy od grubych nerwów.
2. Wszystkie składniki wrzucamy do gotującej się wody. Zmniejszamy moc i gotujemy 25 minut. Na koniec miksujemy i porcjujemy.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...