Trochę pokrzywy


Skoro zima wciąż nie odpuszcza, to my wraz z nią! Walczymy do końca wzmacniając naszą odporność! Dlatego oprócz czosnku i cebuli, których właściwości są już bardzo znane, na najbliższe dwa dni dołączył do nas napar z pokrzywy oraz brokuł na surowo. To wszystko w formie pysznego obiadu. A jeśli wciąż nam mało "amunicji" to dokładamy herbatę z czystka do popicia.  



Składniki / 5 porcji:
• 2 czubate łyżeczki suszonej pokrzywy
• 0,5 l wrzątku do zaparzenia pokrzywy
• 1 garść orzechów nerkowca
• 1 garść orzechów laskowych
• 1 brokuł, ok. 400 g
• 1 łyżka oleju z pestek winogron
• 1 cebula
• 2-3 ząbki czosnku
• 10 cząstek suszonych pomidorów
• 3 łyżki sosu sojowego
• tymianek
• pieprz
• sól
• 300 g suchego makaronu

Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy na bok.
2. Orzechy prażymy kilka minut na patelni mieszając co jakiś czas, a pokrzywę zalewamy wrzątkiem i przecedzamy po 10 minutach.
3. Uprażone orzechy, odcedzoną herbatę z pokrzywy oraz umyty brokuł miksujemy do konsystencji sosu.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i przysmażamy drobno posiekaną cebulkę 5 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty, pilnując aby czosnek się nie przypalił.
5. Do cebulki i czosnku dodajemy sos brokułowo-pokrzywowy, posiekane pomidorki, sos sojowy i pozostałe przyprawy. Mieszamy, dosypujemy makaron i podgrzewamy przed podaniem.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...