Zielona soczewica z jabłkiem
Spośród warzyw strączkowych zieloną soczewicę lubię najbardziej. A to dlatego, że nie trzeba jej odpowiednio wcześniej moczyć i potem gotować godzinami. Jest smaczna zarówno z jabłkiem jak i w pulpetach.
Składniki / 4 porcje:
• 100 g zielonej soczewicy
• 2 jabłka
• 3 łyżki płatków jaglanych
• 1 łyżeczka oleju lnianego
• 2,5 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę przepłukujemy wrzątkiem. W tym czasie potrzebną wodę zagotowujemy.
2. Soczewicę przekładamy do gotującej się wody. Gotujemy na małej mocy 30 min.
3. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do soczewicy wraz z płatkami jaglanymi i gotujemy jeszcze 5 min.
4. Miksujemy i po ostudzeniu dodajemy olej lniany.
Etykiety:
Bezglutenowe
,
Do pieczywa
,
Owoce
,
Po 8 m-cu
,
Strączkowe
,
Warzywa
,
Wegańskie
,
Wegetariańskie
,
Zboża i inne ziarna
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz