Hummus na pierwsze objawy infekcji
Kiedy czujemy, że coś nas bierze, najprościej jest sięgnąć po kanapkę z czosnkiem. Ale dziecku ciężko wytłumaczyć, że opłaca się jeść ostre w smaku ząbki czosnku. Jak najlepiej zatem je przemycić? Ja dodaję do zup. W zupie czosnek jest rozgotowany tak, że prawie go nie czuć. Ale co zrobić, jeśli smak czosnku nie pasuje nam do zupy? Moim sprawdzonym sposobem jest hummus. Mam wrażenie, że do hummusu można dodać naprawdę sporo ząbków, a jednak ich smak nie jest mocno wyczuwalny. Wręcz idealnie wpasowuje się w tę pastę. I na pewno działa efektywniej niż jego rozgotowany odpowiednik w zupie.
Składniki:
• 1 szklanka ciecierzycy
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 0,5 szklanki pasty tahini
• 0,5 szklanki oleju lnianego
• 0,5 szklanki zimnej wody
• 2 łyżki soku z cytryny
• 3 ząbki czosnku
• sól
• szczypior, kiełki itp.
Sposób przygotowania:
1. Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
2. Wymoczoną ciecierzycę odcedzamy, wrzucamy do garnka ze swieżą wodą i sodą oczyszczoną. Gotujemy do miękkości.
3. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy i studzimy. Następnie miksujemy z pozostałymi składnikami oprócz wody. Jak już uda nam się zmiksować wszystkie ziarna, dolewamy wodę i miksujemy dalej do uzyskania kremowej konsystencji.
4. Posypujemy zieleniną i zajadamy np. w towarzystwie świeżego pieczywa.
Etykiety:
Bezglutenowe
,
Do pieczywa
,
Po 1 roku
,
Strączkowe
,
Warzywa
,
Wegańskie
,
Wegetariańskie
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz