Jednym z naszych ulubionych zielonych warzyw jest jarmuż. Tak, tak, znowu jarmuż. Ostatnio gościł na naszym stole prawie codziennie. Nie tylko dlatego, że jest uniwersalny i pasuje praktycznie do każdego dania, nie tylko dlatego, że w tym sezonie zdecydowanie łatwiej jest go dostać na targu, ale przede wszystkim dlatego, że mieliśmy regularne dostawy jarmużu prosto z ogródka mojej mamy :) A było tego tyle, że do dziś mam kilka porcji w zamrażarce. Muszę przyznać, że taki jarmuż jest zdecydowanie smaczniejszy i bardziej aromatyczny! Dodam tylko tyle: kto może, niech sieje jarmuż!
• 4-5 sporych liści jarmużu
• 2 dojrzałe awokado
• 5 ząbków czosnku
• 10 cząstek suszonych pomidorów
• 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki płatków drożdżowych
• 300 g suchego makaronu
• sól
Sposób przygotowania:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
2. Jarmuż myjemy, pozbywamy się grubych łodyg i resztę dzielimy na mniejsze kawałki. Przysmażamy z posiekanymi pomidorkami dodając w razie potrzeby trochę oleju z suszonych pomidorów.
Smażymy ok. 20 minut co jakiś czas mieszając i dodając na ostatnie kilka minut posiekane ząbki czosnku.
3. Do podsmażonych warzyw dodajemy awokado, sos sojowy oraz płatki drożdżowe i dokładnie miksujemy.
4. Mieszamy z ugotowanym odcedzonym makaronem i podajemy od razu na talerzu. Można dodać zmielone orzechy włoskie. Najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz