Sos pieczarkowo-selerowy z ryżem
Kiedy pieczarki powinny pojawić się w diecie dziecka, tego nikt na pewno nie wie. Jedni sugerują podawać po pierwszym roku życia, drudzy oferują obiadki w słoiczkach już po dziewiątym miesiącu. Inni jeszcze zalecają podawać grzyby dopiero po trzecim roku, a są też i tacy, dla których pieczarki to nie grzyby. Summa summarum, ostateczną decyzję podejmuje rodzic.
Składniki:
• 2 cebule
• 6 łodyg selera naciowego
• 300 g pieczarek
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 3 szklanki mleka owsianego
• 2 łyżki sosu sojowego
• 3 łyżki płatków drożdżowych
• pieprz
• sól
• 200 g brązowego ryżu
Sposób przygotowania:
1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy.
2. Na oleju przysmażamy posiekaną drobno cebulę i seler. Dusimy 20 min. Dodajemy posiekane pieczarki i dusimy kolejne 20 min.
3. Dodajemy pozostałe składniki, zagotowujemy i podajemy razem z brązowym ryżem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz