Nastały czasy, kiedy synek naśladuje lub przynajmniej stara się naśladować rodziców; również w kwestii spożywania posiłków. Minus: bezpowrotnie skończyły się czasy podjadania ciasteczek do kawy (na szczęście tylko w domu:)), plus: możliwość przemycania produktów, których dziecko samo pewnie by nawet nie tknęło. I tak zaczęliśmy od kiszonego ogórka w paście słonecznikowo-migdałowej. Metoda się sprawdziła. Choć najpierw podałam drobno pokrojone ogórki na kanapkę, skończyło się na gryzieniu całych plastrów (bo tak przecież jedzą rodzice).
Składniki:
• 1 szklanka słonecznika
• 0,5 szklanki migdałów
• 1 szklanka przegotowanej wody
• 3 łyżki soku z cytryny
• 2 łyżki płatków drożdżowych
• 1 mały ogórek kiszony
• sól
• pieprz
Sposób przygotowania:
1. Słonecznik i migdały zalewamy wodą. Jeśli zimną, odstawiamy na kilka godzin, np. na noc, jeśli gorącą, odstawiamy na 1-2 godziny.
2. Napęczniałe ziarna odcedzamy, dolewamy świeżą przegotowaną wodę oraz sok z cytryny i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania kremu. Doprawiamy płatkami, solą oraz pieprzem.
3. Ogórka kroimy na drobne kawałki lub podajemy w plastrach na kanapce.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz