Długo nie pisałam, a to dlatego, że teraz więcej czasu spędzam na bieganiu za synkiem, niż na tworzeniu nowych i ciekawych potraw. Do tego biegający szkrab ma adekwatnie większy apetyt i zanim mama zrobi zdjęcie gotowego posiłku, ten znika i stąd też nie pojawia się na blogu... eh.
Tym razem jednak przedstawiam Wam danie przygotowane od a do z. I jak zwykle, tworzone spontanicznie, i jak zawsze, tak smakowite, że warto było zrobić od razu rodzinną porcję.
Składniki:
• 2 łyżki oleju z pestek dyni
• 1 łyżka garam masala
• 2 ząbki czosnku
• 250 ml mleczka kokosowego
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 szklanka zmielonych orzechów nerkowca
• 400 g ugotowanej Al dente brukselki
• 200 g makaronu ryżowego
1. Na rozgrzany olej wsypujemy garam masala i dodajemy rozgniecione ząbki czosnku. Prażymy lekko ok. 5 minut.
2. Dodajemy zmielone orzechy i jeszcze prażymy ok. 10 minut uważając, aby nie przypalić składników. W tym czasie ugotowane brukselki kroimy w ćwiartki.
3. Do uprażonych orzechów dolewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy.
4. Dorzucamy od razu pokrojone brukselki, mieszamy i doprawiamy sosem sojowym. I gotowe.
5. Makaron zalewamy wrzątkiem na 5-6 minut, odcedzamy i podajemy z brukselką.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz