Jednogarnkowy miszmasz
Co zrobić ze składnikami, które tylko w części zostaną wykorzystane w potrawie i zalegają nam w kuchennych zakamarkach? Można zamrozić, jeśli wciąż mamy miejsce w zamrażarce, a można też wrzucić wszystko do jednego garnka i przygotować smaczną zupę. To jest nasz sposób na to, aby wykorzystać zieleninę od razu, póki ma najwięcej wartości odżywczych. Przy okazji minimalizujemy odpady i kreujemy nowe smaki. I muszę powiedzieć, że wszystkim nam wychodzi to na dobre.
Składniki:
• 200 g jarmużu
• 1 brokuł
• 2 ziemniaki
• 3 marchewki
• 4 brukselki
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki oleju z pestek winogron
• 4 łyżki sosu sojowego
• kozieradka, ok. 2 łyżeczek
• sól
• pieprz
• 2 l wody
Sposób przygotowania:
1. Marchew ścieramy, brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki usuwając grubsze nerwy, brukselkę kroimy na połówki.
2. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy przygotowane warzywa. Podsmażamy kwadrans, pilnując aby nie przypalić brukselek. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a obrane ząbki czosnku kroimy w plasterki.
3. Do podsmażonych warzyw dolewamy wodę, dodajemy ziemniaki i czosnek, i gotujemy jeszcze 20 min.
4. Na końcu zupę doprawiamy.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz